Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

1η συνάντηση της EUSA ΓΙΑ ΤΟ 2015 στo Παρίσι

1η συνάντηση της EUSA ΓΙΑ ΤΟ 2015

Παρίσι, 3-4/03/2015

Φίλοι και συνεργάτες καλημέρα,
Την προηγούμενη εβδομάδα παραβρέθηκα στο Παρίσι, μαζί με τον Ανδρέα Πετρίδη, στην 1η για το 2015 πανευρωπαϊκή συνάντηση της EUSA. Πήγαμε παρέα γιατί θα ήθελα να σας θυμίσω ότι από την επόμενη χρονιά αναλαμβάνουμε την προεδρία του Ευρωπαϊκού συλλόγου και η δουλειά που θα χρειαστεί να κάνουμε όλοι μαζί, θα είναι αρκετή και πολυεπίπεδη εάν θέλουμε να τους δείξουμε ότι μπορούμε να ‘’αριστεύσουμε’’ σε οργανωτικό επίπεδο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα στο Ξενοδοχείο Χίλτον και παρευρέθηκαν οι :

1.    Mille Ornmark                Σουηδία
2.    Ute Wanschura             Γερμανία
3.    Dieter Rangol                Γερμανία
4.     Bert Granderath           Γερμανια
5.    Aλέξης Κράλλης             Ελλάδα
6.    Ανδρέας Πετρίδης          Ελλάδα
7.    Chris Hayes                   Αγγλία
8.    Philipe    Bach               Γαλλία
9.    Sanden Patrick              Ισπανία
10.    Joelle Pulinx Challet      Γαλλία
11.    Pedro Arrebola            Iσπανία
12.    Stelzmueller                Aυστρία
13.    Fransesco Cappocia      Πορτογαλία
14.    Piero Mantovani           Ίταλία

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ενημέρωση της Γαλλικής προεδρίας  σχετικά με το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε, τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης στο Βέλγιο και την ολοκλήρωση της γραφειοκρατικής διαδικασίας για τον λογαριασμό του συλλόγου στις Βρυξέλλες. 
Επόμενο ζήτημα ήταν ο οικονομικός απολογισμός του 2014 και ή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015. Ήταν η πρώτη χρονιά που η EUSA είχε ελλειματικό πρoυπολογισμό και αυτό γιατί όπως ήταν συμφωνημένο δεν πλήρωσαν οι μεγάλες συνδρομές (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) για να διορθωθεί το πρόβλημα της Ισπανίας.
Κουβεντιάστηκε το εάν και εφόσον θα έπρεπε να επαναφέρουμε τις εισφορές στα επίπεδα προ κρίσης αλλά αποφασίσαμε ότι μέχρι το ταμείο να πέσει στις 50.000 ευρώ να συνεχίσουμε όπως σήμερα. ( Η ταμειακή ευρωστία του συλλόγου μας δίνει ένα αποθεματικό κοντά στις 100,000 € αυτή την στιγμή)
Θα επενδύσουμε σε βελτίωση της ιστοσελίδας μέσα στο 2015 και η Γαλλική προεδρία περιμένει προτάσεις έως το τέλος Μαϊου με βασική προϋπόθεση η ιστοσελίδα να είναι συμβατή και με τα καινούργια τηλέφωνα.
Δεν περιμένουμε σημαντικά έξοδα για την νέα χρονιά και εάν όλα πάνε φυσιολογικά μπορεί να καταλήξουμε με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Βραβεία  EUSA.  Θεώρησαν ότι τα φετινά βραβεία (ένας θεσμός που ελπίζω ότι για πρώτη φορά φέτος θα συμμετέχουμε) είχαν σχετική επιτυχία και για αυτό τον λόγο συζητήθηκε το που θα γίνει η τελετή το 2015. Θα ζητηθούν από τις δύο φετινές εκθέσεις ( Κολωνία ή Βαρκελώνη) να μας προσφέρουν την αίθουσα + catering και όποιος είναι φτηνότερος μάλλον θα επιλεγεί,
Σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε στην κατηγορία προκατασκευασμένων,
πάνω από το έδαφος πισινών, αποφασίστηκε ότι θα μπεί χρηματικό όριο 15.000€ στις υποψηφιότητες αλλιώς καταστρατηγείται η φιλοσοφία του βραβείου που αφορά πιο φτηνές κατασκευές.
Η καταληκτική ημερομηνία για τις υποψηφιότητες θα είναι η 30 Μαίου και των αποτελεσμάτων η 30 Αυγούστου.
Ζητήθηκε από όλα τα μέλη να ενημερώσουν τα στοιχεία που αφορούν τον ετήσιο αριθμό κατασκευών στο 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.
Κανονίστηκε η επόμενη συνάντηση για τον Σεπτέμβριο (09-10) του 2015 στο Παρίσι.
Η Γερμανία μας παρουσίασε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην νέα νομοθεσία ΒPR (Biocides Products Regulation) που αφορά τα βιοκτόνα και την παραγωγή τους. Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία σε κάθε μονάδα παραγωγής από μια μικρή ΔΕΥΑ έως ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής βιοκτόνων θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Το παρανοϊκό είναι και μια οικιακή ηλεκτρόλυση θεωρείται εν δυνάμει παραγωγική μονάδα. Το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον και θα μας κρατήσουν ενήμερους για τις εσωτερικές διεργασίες που θα ακολουθήσουν.
Τέλος της πρώτης ημέρας και επακολούθησε γεύμα σε γειτονικό εστιατόριο.
Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε από τον απολογισμό τω επιτροπών εργασίας.
1.    Πρώτη επιτροπή που μας αφορά είναι η TC 402 που έκανε την πρώτη συνεδρίαση της στο Βερολίνο και αφορά τις προδιαγραφές για τα υδρομασάζ. Αποφασίστηκε ότι όσο αναφορά τα ηλεκτρολογικά, υπεύθυνο θα είναι το CEN που αφορά τα ηλεκτρολογικά. (ΕΝ 60335/2/60).
Στην Ολλανδία είχαν δύο ατυχήματα με φτηνά υδρομασάζ και έτσι η Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητάει χαμηλότερη τάση στις αντλίες από τα υδρομασάζ αλλά αυτό επηρεάζει το τελικό προϊόν μια και η αγορά  ζητάει
δυνατές αντλίες.
Συζητήθηκε έντονα η Αμερικάνικη πίεση να συμμετέχουν ή όχι στην επιτροπή για τον καθορισμό των προδιαγραφών αλλά λόγω εντόνων αντιδράσεων των Γερμανών παραγωγών ο κάθε σύλλογος θα πρέπει να ψηφίσει τοπικά και ενημερώσει την EUSA για την απόφαση του.
2.    Η επόμενη επιτροπή που ξεκινάει είναι η WG8 που αφορά τα διάφορα αξεσουάρ  και θέματα ασφαλείας στις πισίνες όπου υπάρχει μεγάλη διαφωνία σχετικά με τα επιτρεπόμενα ανοίγματα μέσα στο νερό.
Σημαντικό είναι και το επόμενο ζήτημα που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιών που χρησιμοποιούνται στις πισίνες.
Ο ευρωπαϊκός σύλλογος κατασκευαστών αντλιών EUROPUMP έχει ζητήσει την βοήθεια μας . Ο Γάλλος εκπρόσωπος τους ήρθε και μας ενημέρωσε (σχετική δημοσίευση διαθέσιμη σε όποιον ενδιαφέρεται) για τις συνομιλίες και το στάδιο που βρίσκονται τώρα.
Αποφασίσαμε ότι θα συμμετέχουμε σαν σύλλογος στις διαπραγματεύσεις (κάτι που θα μας στοιχίσει 5.000 €/ετησίως) αλλά θέλουμε να έχουμε άποψη για το τι γίνεται και να βοηθήσουμε τους κατασκευαστές στα νέα κριτήρια που θα τους ζητηθούν από την Ευρωπαϊκή ένωση. Το μεγάλο ρίσκο είναι να βγούνε πολύ αυστηρές οι προδιαγραφές των νέων αντλιών και έτσι να είναι πολύ μεγάλο το κόστος προσαρμογής για τους παραγωγούς.
Μας ζητήθηκε να καταρτίσουμε έναν κατάλογο με όλους τους συλλόγους και οργανισμούς που επηρεάζουν τους κανονισμούς της κάθε χώρας. Πρέπει να συμπληρώσουμε και να στείλουμε και τους δικούς μας.

Εurochlor. Έγινε η πρώτη κοινή συνεδρίαση για να δούμε τι βοήθεια μπορούμε να τους παρέχουμε μπροστά στον κίνδυνο να μπούνε πολύ αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας στα χλώρια ή ακόμα και να απαγορευτούν.
Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει για την ώρα εναλλακτική λύση για την απολύμανση αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε με στοιχεία έτσι ώστε να δείξουμε ότι παρά την μακροχρόνια χρήση σε δημόσια κολυμβητήρια δεν έχουν παρουσιασθεί σοβαρά  θέματα υγείας.
Η επόμενη συνεδρίαση του Εurochlor με την Ευρωπαϊκή επιτροπή είναι τον Νοέμβριο του 2015 και έως τότε καλό θα ήταν να μαζέψουμε ότι στοιχεία βρούμε.
Είμαι στην διάθεση σας για ότι παραπάνω πληροφορίες χρειαστείτε σε σχέση με την EUSA.

Φιλικά
Αλέξης Κράλλης